Fotobankový průzkum

iStockphoto - popis a recenze

iStockphotoiStockphoto byla jedna z prvních microstock fotobank na světě a dodnes patří mezi nejlepší. Pro kupující nabízí asi nejlepší obsah a to i proto, že je to jedna z mála fotobank, která nabízí fotografům exkluzivitu - dalšími jsou Fotolia a Dreamstime, kterou využívá poměrně velké množství fotografů (pokud se někde exkluzivita vyplácí, tak je to iStock).

iStockphoto - domovská stránka

 

Rozporuplná fotobanka

iStockphoto je rozporuplná fotobanka - obsahuje velmi silná pozitiva a negativa zároveň.

Jedno z hlavních pozitiv na této fotobance je nejvyšší faktor RPI faktor (Return Per Image - návratnost/výdělky z jedné fotografie) - pokud tedy tvoříte opravdu špičkové fotografie či ilustrace (u nich je příjemné, že jejich cena závisí na jejich složitosti, tedy tvrdá práce bývá náležitě odměněna) a chcete je náležitě zpeněžit, pak by mohl být pro vás iStock ideální fotobankou.

Dalším plusem je šíře přijímaných formátů - na iStocku můžete prodávat nejen fotografie, ilustrace a videa, ale také flash (animace, aplikace, efekty), hudbu a zvukové nahrávky.

Ovšem není všechno zlato, co se třpytí - těch negativ má iStock více než dosti, mezi největší patří registrace a schvalovací proces nových fotografů, ilustrátorů prostě přispěvovatelů. Tak předně kromě registrace musíte podstoupit jednoduchý znalostní test (na který se připravíte přečtením "manuálu" - odpovědi můžete ale najít také zde v tomto článku: Odpovědi na iStockphoto Photographer Application Quiz) a dále pak nahrát tři fotografie (ilustrace, flashe, ...), které ve fotobance posoudí. Pokud vám některé fotky neschválí, musíte za ně (pouze za neschválené) poslat náhradu - když opět neschválí, tak máte další šanci za 3, 7, 14, 30, 90, 180 a 365 dní (interval se exponenciálně zvětšuje).

A i když se ale stanete řádovým členem, ještě nemáte vyhráno, neboť nahrávání každé fotografie (ilustrace, flashe, videa, audia) je komplikovaný proces (občas se soubor ani nepovede nahrát). Fotobanka nenabízí FTP, nenačítá data z IPTC. Vše musíte vyplnit ručně a klíčová slova "vyklikat" a určit jejich jednoznačný význam. Nakonec vám při tom zahlásí web chybu a vy můžete tento pětiminutový proces znovu zopakovat.

Předchozími dvěmi odstavci jsem vás nechtěl odradit, ale pouze vás připravit na tvrdou realitu.

Ceny

Ceny, za které se vaše díla zde prodávají se velmi liší. Fotobanka nabízí autorům úplnou exkluzivitu (nesmí nikde jinde prodávat svá díla s licencí Royalty Free), za to je odmění většími odměnami, předností ve vyhledávacím algoritmu, zařazením jejich děl do nejlepších (a nejdražších kolekcí tzv. Vetta collection). Jak již bylo řečeno výše, je to asi jediná fotobanka, kde má smysl být exkluzivní (ale i přesto doporučuji nejprve prodávat na více fotobankách a teprve poté se rozhodnout).

Každopádně procentuelní podíl z prodeje je na této fotobance jeden z nejnižších. Pokud jste dobří, tak si můžete polepšit, ale o zařazení do vyššího levelu rozhodují pouze prodeje za předchozí rok.

 

Porovnání s ostatními fotobankami

Tato fotobanka se těžko hodnotí, neboť záleží, jak se k ní člověk postaví. Zda skousne komplikovanou registraci a obtížný způsb nahávání obrázků (a to jsem ještě neuvedl, že jsou hodně vybíraví a velkou část snímků zamítnou). Pokud se přes to dokážete přenést a budete tam pilně nahrávat nové a nové soubory, může se z iStocku pro vás stát zlatý důl - úspěšné snímky se prodávají neustále, nezapadnou do zapomění i když přestanete nahrávat další kousky. Já osobně nahraji raději několik desítek ilustrací do slabší fotobanky, než jednu na iStock, ale jak jsem psal v úvodu - záleží, jak se k tomu kdo postaví.

 

Plusy

  • nejvyšší výdělky v přepočtu na jednu fotografii
  • kromě klasických formátů přijímají a prodávají také audio a flash
  • jediná microstock fotobanka, kde se může vyplatit úplná exkluzivita na Royalty Free obsah

Mínusy

  • náročná registrace a schválení uživatele
  • komplikované nahrávání souborů + velké procento zamítnutí
  • nejnižší procentuální podíl na prodeji
  • spousta zmatků a chyb v aplikaci

Souhrnné informace o fotobance

Adresa istockphoto.com
Pořadí  
Velikost portfolia 7 mil.
Typy souborů
  • fotografie - včetně zpravodajských (editorial)
  • vektorové ilustrace
  • videa
  • audio
  • flash
Požadavky na soubory

JPG:

  • minimálně 2 MPx

EPS:

  • verze pouze EPS Adobe Illustrator 8
  • JPG náhled alespoň 1900 x 2800

Flash

  • ZIP obsahující
    • zdrojový .FLA soubor (RGB pouze)
    • přeložený .SWF 
    • podpůrné soubory PHP, XML (volitelné)
    • instrukce v .TXT souboru
       

Audio

  • nekompresovaný .WAV soubor 16bit - 48khz nebo 44.1khz

Video

  • 5 - 30 sekund
  • HD 1080i 960x540 @ 25, 29.97 nebo 30 FPS
  • HD 720p 640x360 @ 25, 29.97 nebo 30 FPS
  • NTSC 320x243 @ 29.97 FPS
  • PAL 320x288 @ 25 FPS
  • DV 320x240 @ 29.97 nebo 30 FPS

 

  • formát: asf, avi, flv, h264, mov, mpeg, mpegts, mpegvideo
  • podporované kodeky: flv, dvvideo, h264, mjpeg, mpeg1video, mpeg2video, mpeg4, rpza, svq1, vp6f, wmv2, wmv3
  • FPS: 24, 25, 29.97 ou 30

  • rozlišení: 320 x 240 až  1920 x 1080
  • délka: 5 - 60 sekund
  • datová velikost: maximálně 300 MB
Podíl z prodeje 15 - 20% (neexkluzivní pro autory), až 45% pro exkluzivní
Prodejní ceny od 1$
Minimální odměna 0.2$
Exkluzivita ANO nabízí - exkluzivní fotograf), částečná (exkluzivní některé snímky)
Platební metody Paypal, Moneybookers,  šek, MasterCard Payoneer
o platbu musíte zažádat, neposílá se automaticky
Limit 100$
Náročnost registrace Nejtěžší registrace, co existuje (test + 3 ukázky, interval pro dalšípokus se exp. prodlužuje)
Možnosti uploadu pouze web
Náročnost uploadu

vysoká - nahrát přes web, zadat název, popis, klíčová slova a vybat význam pro každé slovo

Podpora češtiny NE

Závěrečné zhodnocení

Jak již jsem psal výše - iStockphoto může být pro někoho zlatý důl a pro jiného ztráta času. Každopádně je to náročná fotobanka a to jak na kvalitu přijímaných děl, tak i na čas a trpělivost uživatele. Rozhodně to není nic pro začínající fotobankéře - doporučuji ji zkusit až po oťukání jiných dvou, tří fotobank a navíc jen těm, kteří opravdu tvoří kvalitní díla.

 

 


Komentáře


Gravatar
30. květen 2012, 12:44 Ondřej
Dobrý den, tedy iStockphoto je absolutně nefunkční, jsem tam registrován, 3 fotky mám schválené, ale v portfoliu se neobjevily a žádné další nejdou nahrát....
 
Gravatar
31. květen 2012, 08:09 Petr Václavek
Ty tři fotky/ilustrace ze schvalovacího procesu autora musíte nahrát znovu - ty se vám do portfolia automaticky nepřesunou :( A je také možné, že vám je zamítnou. To je prostě iStock. Přeji mnoho zdaru, osobně bych doporučil jiné fotobanky, na iStock už asi rok nebo dva nenahrávám.
 
Gravatar
31. květen 2012, 14:33 Ondřej
Dobrý den,

děkuji, už jsem se registroval na více fotobankách, tak chci zkusit i tuhle... Účet mám schválený, tak uvidím, jak to půjde... Děkuji
 
Gravatar
27. červen 2012, 15:21 Ondřej
Dobrý den,

Prosím, jak je to na této fotobance s daňovým formulářem? Děkuji
 
Gravatar
30. červenec 2012, 10:14 Emu
Dobrý den.
Před lety jsem se dost intenzivně věnoval flashové animaci. Jaký je váš názor na tvorbu flashe pro fotobanky?
Výhodou je, že se dá rozhýbat leckterý vektorový obrázek. Netuším však, nakolik jsou flashe prodávány a nejsem si jistý budoucností tohoto formátu (např. bojkotování flashe Applem).

 
Gravatar
1. srpen 2012, 18:28 Petr Václavek
Ondřeji, o daňovém formuáři na této fotobance nic nevím, asi to mají ošéfované nějak jinak.

Emu, s falshem je to těžké - jeho výroba je náročnější a odbyt je menší. Mnohem více lidí potřebuje statické ilustrace nebo fotografie než flash. Doporučuji podívat se na počty stažení u konkrétních animací a podle toho si udělat obrázek o prodejnosti.
 
Gravatar
27. srpen 2012, 08:14 Ondřej
Dobrý den,

vám, že na iStock už asi nenahráváte, ale i tak se zeptám - Co pro mne znamená "Rating"? Začínám a naskočilo mi tam "Rating - 2 Reviews" Pochopil jsem, že jsou to asi jakési recenze fotek, ale je to k něčemu dobré? Děkuji
 
Gravatar
27. srpen 2012, 11:22 Petr Václavek
To je jen něco jako "like" na facebooku, prostě takové hodnocení od ostatních. Kk čemu je to dobré, to netuším, možná to tu fotografii trochu zvýhodňuje ve vyhledávání, kdo ví. Na iStock už opravdu pár let nenahrávám.
 
Gravatar
27. srpen 2012, 13:01 Ondřej
Děkuji za rychlou odpověď.
 
Gravatar
11. září 2012, 10:21 Patrik Friess
Zdravím,
na iStock jsem nahrával asi půl roku. Nikde jinde jsem neochutnal tak brutální buzeraci, povýšenost editorů a speciálních agentů (opravdu tam mají i tuhle byrokratickou funkci). Podotýkám, že si nestěžuji na ap.ratio to jsem měl 85 %. Zbytek do 100% mi vyhodili z naprosto debilních důvodů - např. proto, že podle nich není plážový volejbal olympijská disciplína (viz. přiřazování a zpřesňování významu slov).
Co se kvality přijímaných obrázků týká - nahrávám i jinam a iStock se podle mého v kvalitě přijímaných věcí neliší od jiných agentur - vkus editorů není žádná exaktní věda ani matematický postup a všude je to tedy více méně podobné, záleží kdo to zrovna posuzuje...
The End: Přesto, že mi iStock generoval zisky jsem své portfolio po roce smazal. Měl jsem stále neodbytnější pocit, že autoři jsou pro tuhle agenturu jenom nicky a hlupáci (z východu).
 
Gravatar
20. září 2012, 11:48 Andrea
Dobrý den,

chtěla bych zkusit i tuto fotobanku, zaregistrovala jsem se, vyplnila adresu, telefon, ale teď vůbec nemůžu najít kam zadat ty tři ilustrace na schválení. Pročetla jsem fóra a nikde nemůžu nic najít, můžete mi poradit, kde to najdu? Děkuji.
 
Gravatar
20. září 2012, 11:58 Petr Václavek
Andreo, po přihlášení klikněte na své přihlašovací jméno vpravo nahoře a na další stránce, kam se dostanete, je odkaz Upload v levém menu, v sekci Contributor Tools.
 
Gravatar
17. leden 2013, 08:54 Josef
Dobrý den,
chci se jen zeptat, zda to myslí vážně, že chtějí zaslat kopii OP při registraci a jestli jste jim ji opravdu zaslali. Děkuji
 
Gravatar
17. leden 2013, 12:00 Petr Václavek
Josefe, ano to myslí vážně a není to ojedinělé - chtějí to asi na polovině fotobank. A ano kopii jsem jim zaslal, bez toho vás dále nepustí.
 
Gravatar
1. únor 2013, 10:13 Zdeňka
Ahoj, o iStock se pokouším cca půl roku a nechápu, co tam sedí za lidi. K některým odmítnutím kreseb mi napsali, ať opravím zapomenutou otevřenou cestu, nebo volný bod a pošlu znova. Udělala jsem to, zaslala a na to mi napsali, že o tento typ ilustrace nemají zájem... V podobném duchu se vede komunikace od loňského roku. Hodně si v odmítnutích protiřečí. V jedné odpovědi mi dokonce napsali, že nesnižují můj talent a ať posílám dál. Připadím si jako blbec. Asi se na to vykašlu...
 
Gravatar
1. únor 2013, 19:01 Petr Václavek
Zdeňko, nejspíše ty illustrace hodnotí pokaždé někdo jiný. Každopádně doporučuji před odesláním vše pečlivě zkontrolovat. Na otevřené cesty existuje i plugin, který je dokáže všechny spolehlivě najít (nezapomeňte také pečlivě zkontrolovat vyexportovaný EPS soubor).

A osobně bych se na iStock vykašlal a zkusil bych raději Shutterstock :)
 
Gravatar
2. únor 2013, 06:26 zdeňka
:o) Ach ten Shutterstock... Tam mi zrušili účet viz. Vaše vlákno "Nekopírujte..."... :o(. Ten Plugin mám a právě ten jsem teď při opravě použila... Já jsem totiž nevěděla, že jim budou vadit otevřené cesty jako například fousy jaguára. Z nich jsem musela pomocí obrysů linky udělat objekty... Spíš mi vadí, že si evidentně milý posuzovatel nepřečetl předešlé hodnocení a důvod odmítnutí a to co mi v podstatě schválili (při podmínce, že opravím dané chybky) mi teď posoudil jako nezajímavé pro iStock.
 
Gravatar
2. březen 2013, 13:39 Ivana
Dobrý den,

chtěla bych zkusit iStock, ale když se snažím nahrát ty první tři testovací obrázky, nedaří se mi to. Vždycky mi to napíše "Your uploaded sample file is not a valid ZIP file". V zipu to zabalené mám, ale jinak nevím, co opravit. Nesetkal se s tím někdo a neumí mi poradit? Děkuji.
 
Gravatar
3. březen 2013, 20:00 Petr Václavek
Je to jednoduché - zkuste použít jiný prohlížeč - chrome, firefox, internet explorer. Většinou to pomůže.
 
Gravatar
27. červenec 2013, 12:33 Vlasta
Dobrý den,
mam dotaz ohledně nezobrazujících se prodejů. U všech fotografii na Istock se mi ukazuje 0 stažení ale peníze mi naskakují. Zkoušel jsem i jiný prohlížeč a nic. Nemáte náhodou zkušenost s tímto problémem?

S pozdravem Vlasta
 
Gravatar
29. červenec 2013, 13:56 Petr Václavek
Bohužel už jsem na iStocku dlouho nic nepřidal, takže nevím, co se děje. Zkuste kontaktovat support a nebo napsat na zdejší fotobankové fórum.
 
Gravatar
4. srpen 2013, 12:30 Vláďa
Zdravím všechny a i ty, co se do iStockuphoto dohrabali. No dostal jsem se tam napodruhé,když mi vrátili jeden snímek. Docela jsem pochopil jejich filozofii. Je však jisté, že něco tak nepřehledného, jako způsob nahrávání klíčových slov, jsem ještě neviděl. No po týdnu se mi to dostalo pod kůži. Ale co je na tom podivné, mám tam 8 odsouhlasených snímků, a ač se snažím, jak snažím, tak je z venku, jako případný zákazník, ne a ne najít. I když zadám přímo název snímků. Mám takový dojem, že klientelizmus je celosvětová záležitost. Jestli se mýlím, tak bude jenom dobře. Možná, že bych si měl zakoupit za 250 dolarů své fotky, abych se stal výhradním dodavatelem, což je podmínka pro tento zvýhodnělý status, nebo prostě nevím. Má na to někdo nějaký názor nebo zkušenost. Ví někdo něco víc? V.
 
Gravatar
9. srpen 2013, 19:41 Ondřej
Citace:
Dobrý den,
mam dotaz ohledně nezobrazujících se prodejů. U všech fotografii na Istock se mi ukazuje 0 stažení ale peníze mi naskakují. Zkoušel jsem i jiný prohlížeč a nic. Nemáte náhodou zkušenost s tímto problémem?

S pozdravem Vlasta


Děje se mi to samé - peníze naskakují i bez prodejů - nevím, jestli třeba nedopočítávají nějak zpětně, ale nijak to neřeším..."
 
Gravatar
13. srpen 2013, 18:16 Petr Václavek
Citace:
Ale co je na tom podivné, mám tam 8 odsouhlasených snímků, a ač se snažím, jak snažím, tak je z venku, jako případný zákazník, ne a ne najít. I když zadám přímo název snímků.


Je možné, že v té době iStock ještě neměl zaindexované nové fotky, zkusil bych to o pár dní později. Další věc je, že třeba nebere v potaz název, šel bych na to přes více klíčových slov, případně setřídil podle novinek.

Ale osobně už na tuto fotobanku nenahrávám, jako neexkluzivní jsem dosti upozaděn, dostávám směšná procenta a upload je tam moc složitý => nevyplatí se mi to."
 
Gravatar
20. listopad 2013, 19:42 Petr Študent
To jsem z toho jelen. Nahrál jsem tři zkušební ilustrace a jednu mi neschválili, že prý to není to pravé ořechové pro iStock. Jaké bylo mé překvapení, když mi asi týden po zamítnutí přišel mail, že PRÁVĚ TEN V TESTOVACÍ SÉRII ZAMÍTNUTÝ byl přijat do databáze a je on-line k prodeji. Istock prostě nemá logiku. Přestože mám už jednu ilustraci on line, nahrávat nemůžu, protože jsem ještě neprošel zkouškou. To je Chocholouškov, nebo Hlava 22...
 
Gravatar
18. únor 2014, 06:14 Libor2
Nevím zda je to nivinka, ale na Istock mají aplikaci s názvem Deepmeta. Je to jakýsi FTP klient a myslím, že si tím hodně polepšili. Nahrávání přes byla opravdu otrava.
 
Gravatar
19. únor 2014, 20:32 Petr Václavek
Libore, DeepMeta je produkt třetí strany, existuje již nejméně 5 let a hodně usnadňuje nahrávání na tuto fotobanku.
 
Gravatar
5. červen 2014, 11:58 tomas
Má někdo funkční kontakt na istock?
Už měsíc se pokouším s nimi řešit jeden problém a ještě jsem nedostal ani odpověď. Posílal jsem to několikrát na jejich formulář a nic. Na e-mail: help@istock.com taky nulová reakce a live chat jim pro jistotu vůbec nefachčí:-(
 
Gravatar
30. březen 2015, 06:34 Valérie
Ahoj, moc děkuji za vyčerpávající informace. Zatím jsem našla vše, co jsem potřebovala. Teď tápu v istock fotobance. Zaregistrovala jsem, ale jak koukám, tak koukám, nikde nevidím contributor tool. Nikde není upload. Je možné, že jsem se zaregistrovala nějak špatně? Pouze jako nakupující? Díky předem za odpověď.
 
Gravatar
30. březen 2015, 13:30 Petr Václavek
To ne, to spíše se změnilo prostředí na istocku, nestíhám články a návody aktualizovat.
 
Gravatar
29. duben 2015, 18:03 Barbora Kučáková
Dobrý den,
vím, že to bude zřejmě hloupý dotaz, ale kde se odesílají ty tři fotky k posouzení? Ať hledám, jak hledám, nemohu to nalézt. Sice jste již na to odpovídal, ale UPLOAD tam není. Předem děkuji za odpověď.
 

Přidej komentář
Pokud se chcete na něco zeptat, vyhledejte/zapište svůj dotaz na fotobankovém diskuzním fóru.