Diskuzní fórum

Depositphotos - recenze

DepositphotosDepositphotos je jedna z mála fotobank, která disponuje lokalizovaným (do češtiny přeloženým) prostředím. Tato fotobanka je poměrně mladá (založena v roce 2009), ale o to více se snaží dohnat své konkurenty. A musím přiznat, že se jí to celkem daří - je to nejrychleji rostoucí fotobanka, během čtyř let dosáhla milníku 14 miliónů obrázku v portfoliu.

 

Co se týče pořadí, vyhoupla se fotobanka Depositphotos na krásné 4. místo - výdělky jsou srovnatelné s fotobankou 123RF.

Depositphotos - domovská stránka

Prodejní ceny

Ceny se odvíjí stejně jako například na Fotolii od vašeho levelu - čím vyšší level, tím větší odměna. Do vyšších levelů se dostáváte při překročení určitého počtu prodejů (prodeje za předplatné se počítají jako 1/3).

Vaše odměna za prodej obrázku v předplatném je 0.30 - 0.35 dolaru (v závislosti na vašem levelu), podíl z prodeje za kredity je pak 44% - 52% (opět dle levelu).

Depositphotos nabízí velmi slušné podíly z prodeje:

  Zelený Bronzový Stříbrný Zlatý Platinový
Počet stažení pro dasažení úrovně 0 až
499
500 až
4 999
5 000  až
24 999

25 000 až
149 999

150 000
a více
Podíl při nákupu za kredity 44% 46% 48% 50% 52%
Odměny za prodeje z předplatného 0.30$ 0.31$ 0.32$ 0.33$ 0.35$
Podíly a odměny exkluzivního autora
Podíl při nákupu za kredity 50% 52% 54% 56% 60%
Odměny za prodeje z předplatného 0.31$ 0.33$ 0.35$ 0.37% 0.40$

Minimální výplata je 50$, vyplácí přes PayPal, MoneyBookers.

Speciální program

Pokud máte větší portfolio, doporučuji vám před vlastním nahráváním své tvorby kontaktovat fotobanku a zažádat o zařazení do speciálního programu, díky kterému získáte:

  • pomoc při nahrávání většího množství obrázků (tamní "upload manageři" budou za vás přiřazovat jednotlivým obrázkům ty správné kategorie, případně vám pomůžou s doplněním model release smluv)
  • lepší pozice ve výsledcích vyhledávání a zvláštní VIP status
  • možnost zařazení do programu na propagaci přispěvovatele - fotobanka vám zaplatí 10 centů za každou vámi nahranou fotku/ilustraci a to až do výše 50$

Plusy

  • nejsou moc vybíraví (berou skoro všechno)
  • české prostředí (i pro prodávající)
  • velmi solidní provize (44 - 52 procent pro neexkluzivní autory je hodně příjemné)
  • rychlé schvalování - většinou během jednoho dne

Mínusy

  • menší prodeje

Základní fakta

Adresa www.depositphotos.com 
Pozor, na této fotobance jsou dvě registrace: jako prodávající fotograf/grafik a jako kupující
Pořadí 4
Velikost portfolia 14 mil.
Typy souborů
  • fotografie (i editorial)
  • bitmapové ilustrace
  • vektorové ilustrace
  • videa
Požadavky na soubory

JPG:

  • minimálně 3,8 MPx (2400 x 1600 pixelů), maximální velikost souboru 50 MB

EPS nebo AI:

  • verze 8/10
  • v ZIP archívu spolu s JPG náhledem o velikosti minimálně 3.8 MPx, velikost ZIPu maximálně 50 MB

Video:

  • formát: ASF, AVI, DV, FLV, MOV, MPEG / MPG, WMV
  • video kodek: Fotografie JPEG, Motion JPEG A / B, DV, HDV, DVCPRO, H.264/AVC, DivX, Xvid, svq1, MP42, MP43, MPG4, MP4V, M4S2, MPEG-1, MPEG -2; WMV2, WMV3, FLV
  • počet snímků za sekundu (FPS) by měl odpovídat video formátu (NTSC standard 29,97 fps, nebo PAL 25 fps). Přijímáme 24, 25, 29.97 nebo 30 fps
  • minimální rozlišení je 0,07 MP (320 x 240 pixelů), maximální rozlišení je 2,0 MPx (1920 x 1080 pixelů);
  • minimální délka videa je 3 sekundy, maximální délka videa je 60 sekund;
  • zvuk může být přijat, pokud je součástí scény (okolní zvuky, hlasy), video nesmí obsahovat žádnou zvukovou stopu, která není vlastnictvím přispěvatele
  • maximální velikost souboru pro video je 1000 MB
Podíl z prodeje 44 - 60%, záleží na exkluzivitě a levelu autora
Prodejní ceny od XXX$
Minimální odměna 0.31$
Exkluzivita ANO - plná (exkluzivní fotograf)
Platební metody Paypal, Moneybookers
o platbu musíte zažádat, neposílá se automaticky
Limit 50$
Náročnost registrace registrace je velmi snadná, následně je nutné zaslat 5 ukázkových obrázků na posouzení (může trvat až 7 dní), ale nejsou moc vybíraví
Možnosti uploadu web, FTP
Náročnost uploadu jednoduchá - nahrát přes FTP zadat kategorie (v případě využití VIP účtu jen nahráváte přes FTP a o nic dalšího se nestaráte)
Podpora češtiny ANO

 

Závěrečné hodnocení

Depositphotos je výbornou fotobankou pro začátečníky (nemá tak vysoké nároky) a určitě by ji neměli vynechat i ostřílení fotobankéři (pokud máte větší portfolio nezapomeňte je kontaktovat a zažádat o zařazení do speciálního programu). Prodejů je méně než na těch nejlepších fotobankách, ale pořád se ta práce s uploadem vyplatí

Nezapomeňte použít při registraci ten správný odkaz (prodávající fotograf/grafik nebo kupující), protože pokud se zaregistrujete jako kupující, tak nemůže nahrávat soubory. Museli byste si zřídit novou registraci.


Komentáře


Gravatar
6. květen 2013, 12:54 Duben
Kolik je "větší portfolio"? Stovky fotek? Tisíce fotek? Nebo dokonce jen desítky?
 
Gravatar
6. květen 2013, 12:59 Petr Václavek
Hmm, to tam nikde nepíšou. Ale klidně bych to zkusil s několika stovkami fotek. Jen se nebát a napsat jim (a přitom trochu vychválit svou tvorbu a úspěchy na jiných fotobankách).
 
Gravatar
7. květen 2013, 06:02 i3alda
Tak zrovna mě to moc na Deposit Photos nejde, jsem tam od srpna 2011. Se zhruba stejně velkým portfoliem jako na 123RF (cca 2300pics) tam mám čtvrtinové zisky co na 123RF. Tím jí nechci zatracovat, ale u mě je to jen průměr (taky asi tím, že 123RF je u mě na 2.místě).
 
Gravatar
7. květen 2013, 17:27 basti
Tak mě DP šlape výborně, protože jsem ji jako první v ČR propagoval a díky tomu se mi podařilo nalovit cca 20 produktivních mazáků jako referaly a pořád z toho kapou nějaké drobné. S vlastními prodeji to až tak slavné není, i když poslední půl rok to šlo hodně nahoru, naopak 123RF dolu. Pro začátečníky bude příjemné snadné nahrávání a hodní editoři, ale zase i s několika stovkami fotek bude výdělek v řádu pár $$ měsíčně. Osobně si ale myslím, že DP je jedna z fotobank, které budou do budoucna velmi silné, takže má smysl nahrávat.
 
Gravatar
9. květen 2013, 10:34 Ondra
Jak dlouho zhruba na DP trvá, než se schválené fotky objeví ve vašem portfoliu, respektive se dají vyhledat pomocí klíčových slov?
Už 10 dní mám schválený (=online) první balík ilustrací, ale pořád se nedají vyhledat. Začínám už být nervózní. Kde může být chyba? Nebo je to normální?

Díky
 
Gravatar
15. květen 2013, 09:56 garganel
Asi sa pýtam ako lama :D ale je potrebné na DP podávať tlačivo W-8BEN a na 123RF? Ďakujem. Všetkým prajem veľa zdravia a predajnosti :)
 
Gravatar
16. květen 2013, 22:37 Aleš & Ondra...
Všechny zdravím! Mám ten samý problém jako Ondra. Mám už asi čtrnát dní pár fotek na DP. Zobrazují se mi v profilu a byly schváleny, ale neobjevují se v databázi fotek při vyhledávání...je možné že to může tak dlouho trvat? Déle než 2týdny,než se objeví? máte někdo takovou zkušenost?
Děkuji za radu nebo info. Aleš.

 
Gravatar
17. květen 2013, 12:24 Petr Václavek
Popravdě netuším, jak dlouho trvá, než se obrázky dostanou do vyhledávání. Pokud to trvá déle než několik dní, tak doporučuji kontaktovat support - jsou tam ochotní a docela rychle odpovídají.

Co se týče W-8BEN, tak na DP je také, tady je návod na vyplnění.
 
Gravatar
17. květen 2013, 17:31 Ondra
Tak dneska jsou moje ilustrace konečně vyhledatelné, takže to trvalo cca 3 týdny. Fungujou ale i věci, co mi schválili ve středu, takže takhle dlouho trvají asi jenom první soubory a pak už je to vpohodě.
 
Gravatar
18. květen 2013, 00:24 Libor
zdravim,
vloudila se chybicka. pod odkazem s nazvem www.depositphotos.com mate ve skutecnosti odkaz na dreamstime :o)
 
Gravatar
20. květen 2013, 12:33 Petr Václavek
Libore, díky za upozornění, opraveno.
 
Gravatar
2. červen 2013, 10:08 jitka
Dobrý den,
na DP jsem poměrně krátce-cca 2. měsíc, výdělek za tu dobu kolem 20USD při velikosti portfolia kolem 300 ilustrací. Ze zkušenosti mám ale zatím pocit, že se prodávají výhradně vintage motivy (něco v duchu A. Kaiser)-rámečky, "krucánky" apod. Nic jiného se mi zatím vůbec neprodalo (vintage motivů mám přitom v portfoliu jen asi 10 kousků:-)a to, co mi na SS či Fotoii frčí, leží na DP bez povšimnutí. Máte někdo podobné zkušenosti? Je nějaký fígl, jakou tvorbu se na tuto fotobanku vyplatí nahrávat a co naopak nemá cenu? Zatím to řeším tak, že co nahraju na SS a Fotolii, dávám rovnou i na DP, ale nějak to prozatím nemá efekt. A ještě jeden dotaz-jaký je limit pro výplatu, a zda posílají automaticky nebo musím žádat? Děkuji.
 
Gravatar
2. červen 2013, 20:35 Petr Václavek
Ahoj Jitko,
limit je 50$ a musíš si pak zažádat. Co se prodává se dá trochu vydedukovat z odkazů v patičce webu - Most Popular (nejprodávanějš í obrázky) a Popular Keywords (nejhledanější fráze) - oba odkazy jsou v patičce stránek fotobanky DP.
 
Gravatar
6. červen 2013, 06:04 jitka
Děkuji za radu, Petře.
Nevím, co se stalo, asi nějaké znamení, či co, ale přesně v den, kdy jsem psala sem do diskuze trochu rozčarovaná z toho, že se snad budou prodávat jen a pouze ilustrace "set of vintage labels", se roztrhl pytel s prodeji a za těch pár dní jich mám přes 20 a vintage labels jen jednou:-)Každopádně na to, že jsem v DP teprve krátce, hodnotím ji zatím velmi kladně-rychlé a vstřícné jednání, schvalování do dvou dnů, berou snad vše a díky solidním odměnám si u mě DP stojí stejně dobře jako Fotolia a to při polovičním portfoliu.
 
Gravatar
26. červen 2013, 11:11 Ja
Dobrý den, je problém když nevložím k fotkám seznam klíčových slov? Jsem u 123rf.cz a mám s tím pořád problémy. Vkládám je tam stejně napsané jako ve vzoru, CSV soubor a píše mi to dokolečka: No rows updated, please check your CSV file and retry uploading.
The 123RF filename column or original filename column cannot be empty - either one must be filled in.
Co s tím?
 
Gravatar
26. červen 2013, 11:45 Petr Václavek
To jsem ani nevěděl, že je možné vkládat klíčová slova v CSV souboru - já to mám uložené přímo ve fotografiích / ilustracích v IPTC tagu. Je to mnohem snazší na nahrávání na různé fotobanky. Používám na to freewarový program PhotoStock - viz jeho recenze.
 
Gravatar
27. červen 2013, 07:44 Ja
Třeba to tak nejde :D Díky za radu :-)
 
Gravatar
1. říjen 2013, 07:58 Marie
Ahoj, musím říct, že depositphotos nejhorší, co jsem zažila. Ne jenom, že jsem nemohla zrušit automatické prodlužování plánu - zprvu to vysvětlovali na technickou chybu, pak přestali komunikovat. Je to nějaká zvláštní firma z USA, která na světě šmelí lidi. Penízky samozřejmě vesele strhávají. Takové firmy v ČR fakt nechceme. AŤ se šmelí v USA a nelezou do Evropy. Bacha na ně a své kreditní karty!! Marie
 
Gravatar
19. říjen 2013, 18:59 Michal Steflovic
Dobrý den, tak mi byl právě schválen účet na téhle fotobance. A měl bych otázku. Vím že se lépe prodávají vek. ilustrace než fotky, ale jak je to prosím s videem? Vyplatí se něco točit a jaké jsou prosím prodeje videa. Moc děkuji za odpověď M.
 
Gravatar
20. říjen 2013, 13:23 Petr Václavek
Marie, automatické prodlužování plánu je zcela běžná záležitost a pokud si pamatuji, tak tam o ní při objednávání píšou.
 
Gravatar
20. říjen 2013, 13:24 Petr Václavek
Michale, s videem asi neporadím, to neprodávám, ale třeba někdo jiný napíše své zkušenosti. Případně se můžeš zkusit zeptat v diskusním fóru o fotobankách.
 
Gravatar
20. říjen 2013, 15:06 Michal Šteflovič
Citace:
Michale, s videem asi neporadím, to neprodávám, ale třeba někdo jiný napíše své zkušenosti. Případně se můžeš zkusit zeptat v diskusním fóru o fotobankách.
Diky, mrknu tam :-)"
 
Gravatar
11. prosinec 2013, 14:07 spyro126
Přesto že mám vyplněné opravdu vše-název, popis...Stále to po mě chce Please fill out the title.Please fill out the description.Takže nemůžu se s fotkama dostat dál.Svádějí to na technickou závadu.Zatím si nevím rady.Díky,jestli někdo bude vědět,co s tím
 
Gravatar
30. prosinec 2013, 03:11 Kajo
ahoj petre, chcel by som sa ta spytat jednu vec.. na depositphotos som mal dnes predaj a namiesto obvyklých 0,30$ sa mi pripocitalo len 0,21$ ... 0,09$ zrazili dan.....este dve dni dozadu som dostal klasických 0,30$ ...neviem nieco o zmenach v daniach? alebo iných, ktore by s tymto mohli suvisiet? dakujem
 
Gravatar
5. leden 2014, 13:25 Chloris
Citace:
Přesto že mám vyplněné opravdu vše-název, popis...Stále to po mě chce Please fill out the title.Please fill out the description.Takže nemůžu se s fotkama dostat dál.Svádějí to na technickou závadu.Zatím si nevím rady.Díky,jestli někdo bude vědět,co s tím


Ahoj, mám ten samý problém. Vyplněn mám jak title tak i decription a přesně tohle se mi ukáže při pokusu o odeslání fotek k revizi. Už jste přišli na nějaké řešení? Díky"
 
Gravatar
5. leden 2014, 21:50 Chloris
Citace:
Citace:
Přesto že mám vyplněné opravdu vše-název, popis...Stále to po mě chce Please fill out the title.Please fill out the description.Takže nemůžu se s fotkama dostat dál.Svádějí to na technickou závadu.Zatím si nevím rady.Díky,jestli někdo bude vědět,co s tím


Ahoj, mám ten samý problém. Vyplněn mám jak title tak i decription a přesně tohle se mi ukáže při pokusu o odeslání fotek k revizi. Už jste přišli na nějaké řešení? Díky"


Aha, tak jsem se odhlásil, pak znovu hned přihlásil a zafungovalo to správně. Mají tam problém s relací uživatele."
 
Gravatar
19. říjen 2015, 12:55 Veonika
Zdravím,
chtěla jsem se zaregistrovat na Depositphotos. Tak jsem jim tam poslala 5 fotek, jakožto ukázku, nicméně mi dnes přišla zpráva, že mé soubory byly zamítnuty. U každého bylo napsáno " The image is not suitable for commercial use."
Máte s tímto někdo zkušenosti? Jaktože, to co na ostatních fotobankách projde bez problému, je na DP zamítnuto?
Díky za odpověď
 
Gravatar
10. listopad 2016, 08:54 sherri
Nemuzu najit odkaz pro registraci prispevatele, oba odkazy vedou na stejnou stranku - pro kupujici, prosim o pomoc.
 
Gravatar
10. listopad 2016, 09:10 Petr Václavek
Díky za upozornění, správný odkaz je tady, upravím to i v článku.
 
Gravatar
1. prosinec 2016, 09:13 Mirka
Veroniko, mne to tiež napísali. Idem skúsiť iné fotky a viac ich postprodukovať. Ak s tým máte nieko skúsenosť, prosím, napíšte.

Citace:
Zdravím,
chtěla jsem se zaregistrovat na Depositphotos. Tak jsem jim tam poslala 5 fotek, jakožto ukázku, nicméně mi dnes přišla zpráva, že mé soubory byly zamítnuty. U každého bylo napsáno " The image is not suitable for commercial use."
Máte s tímto někdo zkušenosti? Jaktože, to co na ostatních fotobankách projde bez problému, je na DP zamítnuto?
Díky za odpověď
 

Přidej komentář
Pokud se chcete na něco zeptat, vyhledejte/zapište svůj dotaz na fotobankovém diskuzním fóru.

06. květen, 2013

Depositphotos - recenze

v sekci Depositphotos
Depositphotos je jedna z mála fotobank, která disponuje lokalizovaným (do češtiny přeloženým) prostředím. Tato fotobanka je poměrně mladá (založena v roce 2009), ale o to více se snaží dohnat své konkurenty. A musím přiznat, že se jí to celkem daří - je to nejrychleji rostoucí fotobanka, během čtyř let dosáhla milníku 14 miliónů obrázku v portfoliu. Více...

Návod na Tax Form pro Depositphotos

Napsáno 06. leden, 2012 v sekci Depositphotos
Deposit Photos (menší fotobanka, která mě ale koncem roku příjemně překvapila velikostí výdělků) těsně před vánocemi také zveřejnila daňový formulář, který je nutno vyplnit, aby nedocházelo k dvojitému danění příjmů fotografů a grafiků, kteří v této fotobance prodávají svá díla. Tento formulář byste měli vyplnit během jednoho měsíce od jeho zveřejnění (takže asi do 8. ledna 2012), jinak vám bude fotobanka strhávat 30 procent z prodejů uskutečněných kupujícími z USA. Více...